Heal that Balance

woman sitting on black chair in front of glass-panel window with white curtains

Helpt acupunctuur tegen menstruatieklachten?

Je hoort steeds vaker dan mensen een acupunctuurbehandeling ondergaan. Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze die richt zich op uiteenlopende klachten, van stress tot nekpijn. Helpt acupunctuur eigenlijk ook tegen menstruatieklachten? Er zijn in elk geval genoeg mensen die de behandeling als positief hebben ervaren. Hieronder gaan we uitgebreid in op acupunctuur. We vertellen je wat het precies inhoudt, hoe een behandeling precies werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste behandelaar. 

Wat betekent holistisch? 

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze. Er hangen veel negatieve vooroordelen aan de term ‘alternatieve geneeswijze’ vast. Dat is wat ons betreft geheel onterecht, want acupunctuur wordt al duizenden jaren toegepast en de vele positieve verhalen liegen er niet om. Er is desondanks een cruciaal verschil tussen acupunctuur en de reguliere gezondheidszorg. Acupunctuur gaat namelijk uit van een holistische benadering. Dat wil zeggen dat het lichamelijke en het geestelijke met elkaar in balans worden gebracht. De acupunctuur leert ons dat een lichamelijke klacht en geestelijke oorzaak kan hebben en andersom, of het nu om menstruatieklachten of andere klachten gaat. 

Menstruatieklachten: hormoonhuishouding en energiebalans

Veel vrouwen die een acupunctuurbehandeling ondergaan, doen dat om menstruatieklachten te verminderen. Dat is niet zonder reden, want bij dergelijke klachten ligt de oorzaak bij een disbalans in de hormoonhuishouding. De hormoonhuishouding staat in verbinding met de energiebalans. Door blokkades in de energiestromen op te heffen, kunnen klachten worden verminderd. Soms is het niet helemaal duidelijk waar klachten vandaan komen. In dat geval is acupunctuur een goede optie. Acupunctuur is natuurlijk geen wondermiddel, maar veel mensen hebben hier positieve ervaringen mee. Een acupuncturist kan je meer vertellen over de behandeling. 

Acupunctuur en menstruatieklachten

Acupunctuur wordt veel toegepast om menstruatieklachten te verhelpen, maar er zijn ook andere klachten waarvoor je bij een acupuncturist terecht komt. Er zijn voorbeelden van mensen die jarenlang last hadden van migraine en wat na een acupunctuurbehandeling aanzienlijk minder werd. Sommige mensen ondergaan een behandeling voor hun depressie,  er zijn ook mensen die minder last hebben van allergieën na een acupunctuurbehandeling. Bij iedere acupuncturist ziet de behandeling er net iets anders uit, maar in de basis werken ze allemaal volgens hetzelfde principe. Als je wilt weten wat een behandeling precies voor je kan betekenen, raden we je aan om met een acupuncturist in gesprek te gaan. 

Hoe kies ik de juiste acupuncturist?

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese geneeswijze die door de jaren heen ontelbaar veel mensen heeft geholpen. Nu je weet wat acupunctuurbehandeling is en hoe het kan helpen tegen menstruatieklachten, is het aan jou om te kijken of acupunctuur iets voor je is. Je kunt bij de meeste acupuncturist eerst rustig kennis maken. Tijdens een kennismakingsgesprek is het belangrijk dat de behandelaar luistert naar je klachten en je een positief gevoel geeft. We begonnen met de vraag of acupunctuur helpt tegen menstruatieklachten. Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord, aangezien iedereen een andere ervaring bij de behandeling heeft. Afgezien daarvan zijn er genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat acupunctuur wel degelijk kan werken.