Heal that Balance

Wat je moet weten over slapen met huidallergieën

De huidklachten die je ’s nachts wakker houden

Je krabt, draait en keert je, maar de jeuk blijft. Irritante huidallergieën kunnen je slaap behoorlijk verstoren. Maar hoe komt het dat ze vooral ’s nachts opspelen en wat kun je eraan doen?

Wat zijn huidallergieën en wat hebben ze met je bed te maken?

Een huidallergie is een reactie van je lichaam op een stof waarvoor je gevoelig bent. Deze stoffen, ook wel allergenen genoemd, komen in veel vormen en maten. Recente cijfers tonen aan dat maar liefst 20% van de bevolking een of andere vorm van huidallergie heeft. Veel van die allergenen schuilen precies waar je ze het minst verwacht: in je slaapkamer.

 

Denk bijvoorbeeld aan wasmiddelen. Was je je beddengoed met een sterk geparfumeerd wasmiddel, dan kunnen resten ervan achterblijven in de stof. Dit kan voor gevoelige huidtypen een allergische reactie veroorzaken.

 

Maar de grootste boosdoener? Huisstofmijt. Deze microscopisch kleine beestjes leven graag in warme, vochtige omgevingen, zoals matrassen, kussens en dekbedden. Ze voeden zich met huidschilfers en hun uitwerpselen kunnen allergische reacties veroorzaken.

Hoe maak je je slaapomgeving allergievriendelijk?

Oké, nu we weten wat de oorzaken kunnen zijn, hoe zorgen we er dan voor dat je weer ongestoord kunt slapen? Een anti-allergisch dekbed zonder overtrek is alvast een goed begin. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je slaapkamer allergie-vrij te maken:

 

  • Kies het juiste beddengoed: Ga voor hypoallergene materialen. Een dekbed zonder overtrek kan huisstofmijt minder kans geven zich te nestelen.
  • Was regelmatig: Was je beddengoed elke week op minimaal 60 graden. Dit doodt de huisstofmijt en verwijdert hun uitwerpselen.
  • Vermijd tapijten: Tapijten kunnen huisstof en allergenen verzamelen. Kies voor een gladde vloer en maak regelmatig schoon.
  • Lucht je slaapkamer: Ventileer je slaapkamer dagelijks om vochtigheid te verminderen. Minder vocht betekent minder huisstofmijt.
  • Overweeg een luchtreiniger: Deze kan helpen allergenen uit de lucht te filteren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

Een gezonde huid ondanks allergieën

Met wat extra aandacht voor je slaapomgeving kun je die vervelende huid allergieën onder controle krijgen. Zeg maar dag tegen jeuk en roodheid en hallo tegen een verkwikkende nachtrust!

 

En vergeet niet, zo kun je eenvoudig huisstofmijt bestrijden: het is een combinatie van de juiste producten kiezen en een regelmatige schoonmaak routine.

Slaap lekker, ook met een huidallergie

Kijk, allergieën zijn vervelend. Maar met de juiste kennis en aanpak hoeven ze je slaap niet in de weg te staan. Nu je weet wat je kunt doen, is het tijd om actie te ondernemen. Pak je slaapkamer aan, kies voor een allergievriendelijk dekbed en zorg voor een schone omgeving. Voor je het weet, geniet je weer van een diepe, ongestoorde slaap. Slaap lekker!

 

(Noot: dit artikel is gebaseerd op algemene informatie en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts of specialist.)